Van “Je werkt alleen om geld te verdienen” naar “Werken is leuk en nuttig”

Dit verhaal gaat over een alleenstaande moeder met 2 kinderen. Moeder had een uitkering, maar  werkte sinds een paar maanden een aantal uren per week om net wat extra geld te hebben. Daarbij had ze nog een aanvullende uitkering. Met deze uitkering liep echter continu iets mis, waardoor moeder in plaats van elke maand wat extra geld te hebben, juist elke maand een groot bedrag moest terugbetalen, wat ze niet kon waardoor er een flinke schuld aan het ontstaan was.

De moed zakte moeder in de schoenen, waarom zou ze immers nog werken als ze er uiteindelijk financieel niks mee opschoot. Duidelijkheid over waar het fout ging met de uitkering kwam er niet en elke maand schoot moeder meer in de stress als ze zag dat haar schuld weer verder was opgelopen.

De gezinsondersteuner bleef moeder echter stimuleren haar baan niet op te zeggen en hield haar vooral de positieve kanten en de voordelen op lange termijn voor van het hebben van werk.

Ook bleven zij samen zoeken naar een oplossing. Na het inschakelen van de Ombudsman is er uiteindelijk een oplossing gevonden. Dit had positieve gevolgen. De schulden waren niet weg, maar er kwam een aflossing die moeder financiële “lucht” gaf.

Met hulp en stimulans van de gezinsondersteuner is moeder deze periode blijven werken en heeft ze haar werkritme weten te behouden.

“Werken is niet alleen om geld te verdienen, ik vind het ook leuk en ben gewend om niet meer thuis te zitten. Ik ben nu ook een goed voorbeeld voor mijn kinderen”, vertelde moeder op een dag aan de gezinsondersteuner. Door de gesprekken die zij samen hebben gevoerd, heeft moeder een heel ander beeld van werken gekregen.

Door deze verandering van mind set, is moeder op zoek gegaan naar een andere baan. Moeder heeft nog een gedeeltelijke uitkering, ze heeft echter grootse plannen. Ze wil graag genoeg uren werken en onafhankelijk zijn! Op dit moment is zij samen met de gezinsondersteuner op zoek naar een geschikte traject om te werken en te studeren en zichzelf te ontwikkelen.