Tijdens de eerste stap vult de gezinsondersteuner samen met het gezin de scorelijst in. Deze lijst helpt om de volledige gezinssituatie in kaart te brengen. De opvoeding van de kinderen, woonsituatie van het gezin, financiën, sociale netwerk en dagactiviteiten komen aan bod. Dit werkt vaak als een eyeopener. Ter afsluiting van deze stap stellen we een gezinsplan op waarbij de ouders zelf onder woorden brengen welke doelen ze willen bereiken binnen de leefgebieden waar zij nu laag op scoren.
Stap 2: Financiële interventie
In deze stap gaan we over tot actie en willen we kleine, snelle successen boeken. Hierbij zetten we in op (soms) kleine (financiële) interventies op verschillende levensterreinen met een hoge maatschappelijke waarde. Met kleine zetjes is het soms mogelijk om een gezin blijvend te helpen en terug op het spoor te brengen. Daarnaast vergroot deze snelle interventie het vertrouwen in de hulpverlening en het zelfvertrouwen en de motivatie van de ouder(s).
Stap 3: Acties
Deze stap maakt het mogelijk om de problematiek van het gezin te stabiliseren. Het gezin krijgt zicht op de aard en omvang van de problematiek. Tegelijkertijd bieden we het gezin handelingsperspectief doordat we met behulp van actieplannen de weg naar de doelen uit het gezinsplan in kleine stappen knippen. Kleine stappen die overzichtelijk zijn voor de ouder en waar ze zelf mee aan de slag gaan. Zelf! Want dat is uiteindelijk het doel van het project: dat ouders zelf de regie nemen en in stappen zelf toewerken naar een Kansrijke toekomst.
Stap 4: Stabiliseren
Hier gaan we de zelfredzaamheid nog verder vergroten door te leren en te verbeteren. De ontwikkelkansen op verschillende leefgebieden worden vergroot en versterkt. Het opbouwen van een sociaal netwerk, zowel formeel als informeel, speelt hierbij een grote rol. Pas als wij inschatten dat ouders bij een nieuwe tegenslag niet meer zullen terugvallen in oud gedrag, maar nieuwe wegen weten te bewandelen om problemen aan te pakken, gaan wij over naar stap 5.
Stap 5: Nazorg
We blijven nog een tijd op de achtergrond en zullen actief en op vraag van het gezin nog ondersteunen wanneer nodig. Dit stappenmodel, waarbij we van intensieve begeleiding steeds een stap terug nemen en de regie weer volledig in handen van het gezin leggen, maakt dat de aanpak solide is.
Voor meer interesse in dit project vul het contactformulier in of meld je aan:
Contact Aanmelden
In de afbeelding zie je hoe het stappenplan er in de praktijk uit kan zien.
Klik om in te zoomen