“Van Kansarm naar Kansrijk”;  van Scorelijst naar Speelgoedbank 

Soms wordt ons gevraagd hoe wij praktisch met “onze” gezinnen aan de slag gaan. Ook nieuwe ouders zijn bij de eerste afspraak vaak een beetje gespannen en afwachtend omdat ze niet precies weten wat ze van ons kunnen verwachten.

In ons project Van Kansarm naar Kansrijk vullen de gezinsondersteuners gezamenlijk met de ouders drie overzichtelijke formulieren in. Het doel daarvan is om verschillende leefgebieden in kaart te brengen (scorelijst), vervolgens doelen en wensen op te stellen vanuit deze leefgebieden (gezinsplan) om daarna voor elk doel een stappenplan (actieplan!) te maken.

De scorelijst helpt om de volledige gezinssituatie in kaart te brengen. De opvoeding van de kinderen, woonsituatie van het gezin, financiën, sociale netwerk en dag activiteiten komen aan bod om op zo’n manier alles met een cijfer van 1 tot en met 5 te scoren. Het mooie hiervan is dat onze scorelijst werkt vaak als een “eye-opener.” Er zijn ouders die het gevoel hebben dat er van alles in hun leven misloopt en na het invullen van onze scorelijst blijkt in eens dat op sommige leefgebieden het eigenlijk best goed gaat thuis. En de leefgebieden waar het niet lekker loopt, kunnen we verder kijken wat er te verbeteren valt.
In het gezinsplan brengen de ouders zelf onder woorden welke doelen ze willen bereiken binnen de leefgebieden waar zij nu laag op scoren.

In de actieplannen knippen we de weg naar deze doelen in kleine stappen. Kleine stappen die overzichtelijk zijn voor de ouder en waar ze zelf mee aan de slag gaan. Zelf! Want dat is uiteindelijk het doel van ons project: dat ouders zelf de regie nemen en in stappen zelf toewerken naar een Kansrijke toekomst.

Daarnaast is het natuurlijk heel fijn dat wij ouders ook op een andere manier een duwtje in de rug kunnen geven. Via ons project hebben afgelopen zaterdag verschillende ouders, en hun kinderen, speelgoed uit kunnen zoeken bij de Stichting Speelgoedbank Rotterdam. Deze stichting heeft als doel het doorgeven van goed herbruikbaar speelgoed aan kinderen van ouders die het hard nodig hebben, maar dit (tijdelijk) niet kunnen betalen. Eens in het kwartaal kunnen ouders en kinderen hier speelgoed halen. Wat een feest om bij “onze” gezinnen thuis blije kinderen te zien met nieuwe Barbie poppen, auto’s en loopfietsen!

Er kunnen nog gezinnen aangemeld worden! Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met Sigrid Mol, sigrid@vanveldhuizenstichting.nl/vankansarmnaarkansrijk of 06 1841 6317.
http://www.speelgoedbank-rotterdam.nl

 

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.